Wkład spożycia żywności i napojów w nierównościach społeczno-ekonomicznych w masie dzieci

W krajach o wysokim dochodzie, dzieci z niższych warunków społeczno-ekonomicznych są bardziej narażone na nadwagę lub otyłość w porównaniu z dziećmi o większych zasobach społecznych i ekonomicznych.1 W Australii 33% dzieci żyjących w najbardziej niekorzystnych warunkach ma nadwagę lub otyłość, w porównaniu z 19% dzieci żyjących w najmniej uprzywilejowanych dzielnicach.

Zachowania żywieniowe mają podobne gradienty społeczno-ekonomiczne. Wśród dzieci i nastolatków wyższa pozycja społeczno-ekonomiczna (SEP) wiąże się ze zdrowszymi wzorcami dietetycznymi 3,4 i lepszą jakością diety.5 W szczególności dzieci z wyższym SEP częściej spożywają i uzyskują zalecane spożycie owoców i warzyw.

Diety i napoje uznaniowe mogą być zdefiniowane jako żywność i napoje zawierające dodatek tłuszczu, cukru i / lub soli i nie są uważane za niezbędne dla zdrowej diety. 12 Pomimo zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia 12 stwierdzono, że przyczyniają się one do 40% całkowite dzienne spożycie energii przez dzieci.2,13 Dzieci z niższym SEP częściej spożywają dyskrecjonalne posiłki i napoje, takie jak napoje słodzone cukrem (SSB), soki owocowe, 7 przekąsek i fast food .10,15 Jest to spowodowane tym, że zła jakość diety, w tym spożywanie słodkich napojów i niezdrowych przekąsek w dzieciństwie, jest uważana za kluczowy czynnik ryzyka nadwagi i otyłości.16-18 Podczas gdy wiele aspektów diety jest ważnych, biorąc pod uwagę ich brak Wartość odżywcza i wysoki wkład w codzienne spożycie energii przez dzieci, uznaniowe pożywienie i napoje są ważnym celem polityki.

Chociaż istnieją dowody na różnice społeczno-ekonomiczne, zarówno pod względem masy ciała dzieci, jak i jakości diety, nie przeprowadzono formalnej analizy pośredniczącej roli dyskrecjonalnej żywności i napojów w rozwoju nierówności społeczno-ekonomicznych w masie dzieci od urodzenia. Identyfikacja mechanizmów, za pomocą których nierówności społeczno-ekonomiczne w przybieraniu na wadze rozwijają się w ciągu całego życia, może uwypuklić punkty dźwigni dla interwencji, które są zarówno skuteczne, jak i sprawiedliwe. Jest to niezwykle istotne, ponieważ nierówności w masie przekładają się na nierówności w zdrowiu

W badaniu wykorzystano dane z Longitudinal Study of Australian Children (LSAC), w badaniu analizowano mediacyjną rolę skumulowanego, dyskrecjonalnego spożycia napoju spożywczego w okresie dzieciństwa (od wieku 0-1 lat, pobieranym co 2 lata) w związku z rozwojem nierówności społeczno-ekonomicznych w wadze zyskać od urodzenia do wieku 10-11 lat.

Metody
Etyka
Protokół badania LSAC został zatwierdzony przez Australijski Komitet ds. Etyki ds. Rodziny. Pisemna zgoda została udzielona każdemu z uczestników. Ta analiza została zatwierdzona przez Komisję ds. Etyki Badań nad Etiologią Uniwersytetu Deakin (Reference 2016-161) oraz Monash University Human Ethics Committee Committee (Numer Projektu CF14 / 2574-2014001384).

Projekt badania i próbka
LSAC jest prospektywnym badaniem reprezentatywnym dla kraju po dwóch kohortach australijskich dzieci od 2004 roku20 (Tabela 1). Nasze badanie objęło uczestników z kohorty B LSAC, do którego rekrutowano 5107 uczestników. Nasza kwalifikowana próba obejmowała 3764 dzieci w kohorcie B obecnych na Wave 6 (74%). Wykluczyliśmy uczestników z brakującymi danymi dla SEP na Fali 1 (n = 8), BMI z-score na Wave 6 (n = 201), zmiennych dietetycznych będących przedmiotem zainteresowania na falach 1, 2, 3, 4 lub 5 (n = 337) i odpowiednie zmienne zakłócające (n = 28), co daje końcową próbkę analityczną 3190 uczestników. Udział uczestników z brakującymi danymi był mniejszy niż 10% dla zmiennych uwzględnionych w naszej analizie. (Dalsze szczegóły projektu badania znajdują się w suplemencie A, dostępnym jako dane uzupełniające w Internecie IJE).

Zbieranie danych
Dane zebrano za pomocą ustrukturyzowanych wywiadów przeprowadzonych przez przeszkolonych specjalistów i pisemne kwestionariusze wypełnione przez głównego opiekuna dziecka (zazwyczaj matka dziecka).

Pozycja społeczno-gospodarcza (narażenie)
Złożona miara SEP została wygenerowana dla kohorty LSAC, aby zapewnić ciągły względny wynik SEP. Wynik obejmował miary rocznego dochodu rodziców; lat nauki każdego z rodziców; oraz status zawodowy każdego z rodziców, uwzględniający liczbę rodziców w domu.21 Aby uchwycić SEP w czasie, w którym po raz pierwszy wprowadzono dyskretną żywność i napoje, użyliśmy wyniku SEP wygenerowanego podczas pierwszej fali gromadzenia danych, aby utworzyć decyle SEP, które były używane jako ciągła miara SEP w naszej analizie mediacji. Na podstawie złożonego wyniku SEP wygenerowaliśmy również tertile SEP, które zostały użyte do opisania cech populacji według wyższej, średniej i niższej SEP.

Antropometria (wynik)
Wyszkoleni profesjonaliści mierzyli wagę dzieci do najbliższych 50 gramów i wzrostu do najbliższego 0,1 centymetra. Następnie obliczono BMI (kg / m2) i przekształcono w ciągły wynik BMI dla wieku i płci. 22 Nadwagę i otyłość sklasyfikowano zgodnie z wartościami granicznymi Międzynarodowej Organizacji ds. Otyłości23.
[przypisy: dyżury aptek polkowice, rumia dentysta, ilu jest lekarzy w polsce ]