Jelitowy mikrobiologiczny metabolizm fosfatydylocholiny i ryzyko sercowo-naczyniowe

width=1024Ostatnie badania na zwierzętach wykazały mechanistyczny związek między jelitowym metabolizmem drobnoustrojowym części cholinowej w dietetycznej fosfatydylocholinie (lecytyna) a chorobą wieńcową poprzez wytwarzanie metabolitu proatherosclerotic, N-tlenku trimetyloaminy (TMAO). Zbadaliśmy zależność między jelitowym zależnym od flory bakteryjnej metabolizmem dietetycznej fosfatydylocholiny, poziomami TMAO i niekorzystnymi zdarzeniami sercowo-naczyniowymi u ludzi. Metody
Określiliśmy ilościowo poziomy TMAO i moczu w osoczu i moczu oraz poziomy betainy za pomocą chromatografii cieczowej i internetowej tandemowej spektrometrii mas po prowokacji fosfatydylocholiną (spożycie dwóch jajek na twardo i fosfatydylocholiny znakowanej deuterem [d9]) u zdrowych uczestników przed i po zahamowaniu mikroflory jelitowej doustnymi antybiotykami o szerokim spektrum działania. Następnie zbadaliśmy zależność między stężeniem TMAO w czczo a incydentami sercowo-naczyniowymi z poważnymi incydentami sercowymi (śmierć, zawał mięśnia sercowego lub udar) podczas 3-letniego okresu obserwacji u 4007 pacjentów poddanych planowej angiografii wieńcowej.
Wyniki
Zależne od czasu wzrosty poziomu zarówno TMAO, jak i jego izotopologu, jak również innych metabolitów choliny, wykryto po prowokacji fosfatydylocholiną. Stężenie TMAO w osoczu było znacznie zmniejszone po podaniu antybiotyków, a następnie ponownie pojawiły się po wycofaniu antybiotyków. Zwiększone poziomy TMAO w osoczu wiązały się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia poważnego niekorzystnego zdarzenia sercowo-naczyniowego (współczynnik ryzyka dla najwyższego / najniższego kwartału TMAO, 2,54, 95% przedziału ufności, 1,96 do 3,28, P <0,001). Podwyższony poziom TMAO przewidywał zwiększone ryzyko poważnych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych po skorygowaniu o tradycyjne czynniki ryzyka (P <0,001), a także w podgrupach o niskim ryzyku.
Wnioski
Wytwarzanie TMAO z diety fosfatydylocholiny zależy od metabolizmu przez mikroflorę jelitową. Zwiększone poziomy TMAO wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia poważnych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. (Finansowane przez National Institutes of Health i inne.)
Wprowadzenie
Fosfolipidowa fosfatydylocholina (lecytyna) jest głównym źródłem diety choliny, półsubstancjalnego składnika odżywczego, który jest częścią rodziny witamin z grupy B.1,2 Cholina ma różne role metaboliczne, począwszy od zasadniczego zaangażowania w metabolizm lipidów i strukturę błony komórkowej do jego roli jako prekursora syntezy neuroprzekaźnika acetylocholiny. Cholina i niektóre jej metabolity, takie jak betaina, mogą również służyć jako źródło grup metylowych, które są niezbędne do prawidłowego metabolizmu niektórych aminokwasów, takich jak homocysteina i metionina.
Istnieje rosnąca świadomość, że jelitowe organizmy drobnoustrojowe, wspólnie określane jako mikroflora, biorą udział w globalnym metabolizmie ich gospodarza.4-6 Niedawno opisaliśmy potencjalną rolę złożonego szlaku metabolicznego fosfatydylocholiny-choliny z udziałem mikroflory jelitowej w przyczynianiu się do patogenezy miażdżycy tętnic. choroba wieńcowa w modelach zwierzęcych7. Donoszono również o związku między historią choroby sercowo-naczyniowej a podwyższonym poziomem N-tlenku trimetyloaminy w osoczu (TMAO), jelitowego metabolitu zależnego od flory bakteryjnej grupy choliny fosfatydylocholiny, która jest wydalana. w moczu.7-12
Tutaj badamy zależność między doustnym przyjmowaniem fosfatydylocholiny i zaangażowaniem mikroflory jelitowej w tworzenie TMAO u ludzi. Badamy również zależność pomiędzy poziomem TMA na czczo w osoczu a długotrwałym ryzykiem wystąpienia poważnych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Metody
Projekty badań
Zaprojektowaliśmy i przeprowadziliśmy dwa prospektywne badania kliniczne, które zostały sfinansowane przez National Institutes of Health i zatwierdzone przez instytucjonalną komisję rewizyjną w Cleveland Clinic. Wszyscy uczestnicy wyrazili pisemną świadomą zgodę. W pierwszym badaniu (prowokacja fosfatydylocholiną) zapisaliśmy 40 zdrowych osób dorosłych, które nie miały przewlekłych chorób (w tym znanej choroby serca, nerek, płuc lub chorób hematologicznych), nie miały aktywnych zakażeń i nie przyjmowały antybiotyków ani probiotyków w w zeszłym miesiącu. Uczestnicy przeszli dietetyczną prowokację fosfatydylocholiną podczas wizyty (jak opisano poniżej). Sześć z tych uczestników badania otrzymało następnie metronidazol (500 mg dwa razy na dobę) plus cyprofloksacynę (500 mg raz na dobę) przez tydzień. Po otrzymaniu antybiotyków powtórzono prowokację powtórną fosfatydylocholiną podczas wizyty 2. Trzecie i ostatnie badanie prowokacji fosfatydylocholiną wykonywano miesiąc lub dłużej po wycofaniu antybiotyków (i następnie ponownym przejęciu flory jelitowej) podczas wizyty 3.
[więcej w: stomatologia implanty, Gabinet Stomatologiczny, leczenie endometriozy ]
[więcej w: stomatolog pruszków, klinika w białymstoku, solphadermol ]